Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οι (νεοφιλελεύθεροι) Ρεπουμπλικάνοι στο πλευρό του Τσίπρα!

16/11/2010
 
του Τάκη Μίχα
Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα είναι το ευρύτερο φάσμα των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την αντιμνημονιακή πολική του κ. A.Τσίπρα και των συμμάχων του (Σαμαρά, Παπαρήγα). Σε αυτό το φάσμα ξεχωριστή θέση κατέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι των ΗΠΑ- ιδιατερα το πλέον ακραίο νεοφιλελεύθερο κομμάτι τους. Γι’ αυτούς η πρόσφατη βοήθεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα αποτελεί πραγματική κατάρα την οποία υπόσχονται ότι θα προσπαθήσουν να πολεμήσουν με κάθε τρόπο.

«Είναι τελείως άδικο –ως θέμα αρχής-να αναγκάζει κανείς τους Αμερικανούς φορολογουμένους να δίνουν τα χρήματα που κέρδισαν με σκληρή δουλεία προκειμένου να στηρίζουν αποτυχημένες πολιτικές σε σχετικά εύπορα κράτη» δήλωνε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Κάνσας Todd Tiahrt εκφράζοντας την κρατούσα σε αυτούς τους κύκλους άποψη. Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν (περίπου ) το 18% του τμήματος του δανείου που παρέχει το ΔΝΤ. Αυτή είναι η «ποσόστωση» των ΗΠΑ στον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Παράλληλα οι Ρεπουμπλικάνοι ξεκίνησαν από την περασμένη άνοιξη διάφορες νομοθετικές προσπάθειες προωθώντας μέτρα που θα απαγορεύουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να συμμετέχει σε επιχειρήσεις «διάσωσης» οικονομιών. Μια τέτοια πρόταση είναι να μην μπορεί το ΔΝΤ να χρησιμοποιεί αμερικανικά κονδύλια για την διάσωση οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρις ότου το χρέος της χώρας που δανείζεται να μειωθεί στο ποσοστό του ΑΕΠ που προσδιορίζεται από την συνθήκη του Μάαστριχτ(60%). Ένας από τους Ρεπουμπλικάνους που προωθούν την νομοθεσία, ο γερουσιαστής Jim DEMint υποστηρίζει ότι το δάνειο της ΔΝΤ προς την Ελλάδα μπορεί να κοστίσει στον αμερικανό φορολογούμενο 50 εκατομμύρια δολάρια:

«Ο Αμερικανικός λαός δεν θέλει να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτυγχάνει» δήλωνε ο DeMint. Όμως αυτό το Ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης ,όλο αυτό το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα ότι θα αναβάλλει τις σκληρές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί πραγματική απάντηση για την χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη είναι η χρηματοοικονομική πειθαρχία, οι σκληρές αποφάσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τις παγκόσμιες αγορές. Η Αμερική προσπαθεί να αποκαταστήσει την δική της οικονομία και αυτή είναι η χειρότερη περίοδος να ζητήσει κανείς από τους φορολογούμενους να δανειστούν και άλλα χρήματα από την Κίνα προσκείμενου να συμβάλλουν στην διάσωση ξένων κρατών»

Από την πλευρά της η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων της Ουάσιγκτον Cathy McMorris Rodgers δήλωνε ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να σφίξει την ζώνη της». Και συνέχιζε: «Αν οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να την βοηθήσουν αυτό είναι δική τους δουλειά. Όμως δεν μπορούμε να ζητάμε από τον Αμερικανό φορολογούμενο να συνεισφέρει μέσω του ΔΝΤ. Άλλωστε εμείς δεν ζητάμε από το ΔΝΤ να σώσει την Καλιφόρνια!»

Σε μια πρόσφατη εκπομπή του CNBC ο γνωστός συντηρητικός σχολιαστής John Kernan έκανε έκκληση στο «Κίνημα του Τσαγιού» να ενεργοποιηθεί εναντίον της βοηθειας που παρέχει το ΔΝΤ στην Ελλάδα: «Οι οπαδοί του κινήματος δεν γνωρίζουν ότι τα χρήματα τους πάνε για να συντηρούν τους δημοσίους υπαλλήλους στην Ελλάδα. Θα πρέπει να τον μάθουν».

Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι οι προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να εμποδίσουν την βοήθεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν είχαν μέχρι σήμερα μεγάλα αποτελέσματα διότι οι Δημοκρατικοί μέχρι πρόσφατα έλεγχαν και τα δυο νομοθετικά σώματα. Όμως σήμερα μετά τις πρόσφατες εκλογές η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων. Σήμερα έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να εμποδίσουν οποιεσδήποτε προσπάθειες πρόσθετης ενίσχυσης της Ελλάδας η οποιασδήποτε άλλης χώρες από το ΔΝΤ. Προς μεγάλη χαρά του κ.Α.Τσίπρα και των συμμάχων του.

Η αντίθεση των ακραίων φιλελευθέρων στην λειτουργία του ΔΝΤ δεν είναι συγκυριακή ούτε εντοπίζεται μόνο στην συγκειμένη περίπτωση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας. Είναι δομική και αφορά αυτό καθ αυτό το ΔΝΤ και την λειτουργία του- σε αντίθεση με την κρατούσα παραφιλολογία στην Ελλάδα που θέλει να βλέπει το ΔΝΤ σαν όργανο των νεοφιλελευθέρων. Παρά τα όσα εγγράφονται στην ντόπια αριστερή μυθολογία, το ΔΝΤ δεν αντιπροσωπεύει την κυριαρχία των αγορών αλλά είναι μία απόπειρα πολιτικής απάντησης στην κυριαρχία των αγορών, ένας διακρατικός παρεμβατισμός στις αγορές:«Γι αυτό και πολλοί ακραίοι νεοσυντηρητικοί απεχθάνονται θεσμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.», όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο συνάδελφος Πάσχος Μανδραβέλης.

Χέρι-χερι λοιπόν ο κ. Α.Τσιπρας όχι απλά με τον Α.Σαμαρά αλλά και με το «κίνημα του Τσαγιού» και τους ακραίους νεοφιλελευθέρους των ΗΠΑ…

*Ο Τάκης Μίχας είναι δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου